Τάξη & Έλεγχος

Συμβαίνει κάτι φαινομενικά παράδοξο το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει. Ενώ παρατηρούμε ότι βρισκόμαστε εν μέσω κοινωνικής αταξίας και ανομίας, γενικευμένης διαφθοράς και ηθικής/μορφωτικής κατάπτωσης, επιβάλλεται συγχρόνως περιορισμός στην έκφραση, αύξηση της φορολογίας, υποβάθμιση/αλλοτρίωση της ιδιοκτησίας και συνεχής κρατική παρέμβαση στην ανθρώπινη δραστηριότητα και συμπεριφορά.

 Η Τάξη αφορά κατά κύριο λόγο την τήρηση της εύρυθμης κοινωνικής λειτουργίας και, όπως συναντάται και σε άλλα έμβια όντα, για να το επιτύχει αυτό έχει δημιουργήσει ιεραρχία, κανόνες και σαφώς καθορισμένα όρια και πλαίσια μέσα στα οποία κινείται ο άνθρωπος. Από τους αρχαίους χρόνους, η Τάξη θεωρείτο το υπόβαθρο της πολιτείας, ο Αριστοτέλης υποστήριζε ότι οι νόμοι είναι η ψυχή της πολιτείας και αποκαλούσε τους τυράννους “άνομους”.

Ο Έλεγχος αφορά την διαρκή παρακολούθηση και παρέμβαση στην ανθρώπινη δραστηριότητα όποτε το κρίνει απαραίτητο. Σε αντίθεση με την Τάξη, ευνοείται από την ανομία και την αταξία, δηλαδή την απουσία αυστηρώς καθορισμένων πλαισίων, διότι χωρίς σαφή όρια είναι δύσκολο να διακρίνεις πότε τα ξεπερνάς. Ο δε πολίτης είναι αναγκασμένος να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της κοινωνικής πραγματικότητας, άρα θα είναι απασχολημένος και δεν θα μπορεί να διακρίνει και να κατανοήσει ότι βρίσκεται υπό διαρκή εποπτεία.

Αυτό που έχει συμβεί σήμερα είναι να υπάρχει ανοχή και ελευθερία στο να προκαλείς ταραχές και να συμμετέχεις σε βίαιες διαδηλώσεις, να συμπεριφέρεσαι σαν κρετίνος σε δημόσιο χώρο, να κάνεις κάθε είδους ακολασίες και χυδαιότητες, να αλλάζεις φύλο αναλόγως τη διάθεσή σου, να αναγνωρίζονται ελαφρυντικά και να δίνονται άδειες αναψυχής σε κακοποιούς, να διαλύεις γάμο και να εγκαταλείπεις την οικογενειακή εστία χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες, όμως δεν θα σου επιτραπεί να είσαι αυτόνομος, κύριος του εαυτού σου και της οικογενείας σου, να έχεις δική σου ιδιοκτησία, να εκφέρεις άφοβα τη γνώμη σου, να αποφασίζεις για τον τρόπο και το είδος διδασκαλίας που θα δώσεις στα παιδιά σου, να μην προσφέρεις στο κράτος το μεγαλύτερο μέρος του ιδρώτα σου, να μη δηλώσεις σε κρατική υπηρεσία μέχρι και ένα οικογενειακό κειμήλιο με συναισθηματική αξία.

Με λίγα λόγια, η απουσία Τάξης (ανομία) οδηγεί στην ανάδυση της Τυραννίας και οι γενιές που εξεγέρθηκαν εναντια στη Τάξη που υπήρχε μέχρι πριν μερικές δεκαετίες στις κοινωνίες, πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να πάρουν θέση στο δίλημμα: Τάξη ή Έλεγχος. Αμφότερα είναι κοινωνικοπολιτικές δομές.