Περί καπνών καπνοσύριγγος (pipe tobacco)

Στο προηγούμενο σχετικό άρθρο αναφερθήκαμε στην ιστορία και την πολιτιστική διάσταση της καπνοσύριγγος, όμως όχι στην ψυχή αυτής της λατρευτής συνήθειας, τον καπνό. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, εφόσον ο καπνός λόγω της σημασίας και της ποικιλίας του απαιτεί την συγγραφή ενός ειδικού αφιερώματος.

Ο καπνιστής πίπας, στο ξεκίνημα αυτής της συνήθειας, εισέρχεται σε έναν θαυμαστό κόσμο γεμάτο με παρακλάδια που οδηγούν σε διαφορετική, αλλά εξίσου εκπληκτική εμπειρία. Λογής και λογής καπνοί διαφορετικών γεύσεων, ποικιλίας και χρώματος, σχέδια πίπας, ορθοστάτες, θήκες, αναπτήρες, σπίρτα, έως και ανταλλαγή εμπειριών με συγκαπνιστές καπνοσύριγγος. Στην αρχή αυτού του ταξιδιού πειραματίζεται έντονα, δοκιμάζει διάφορα σχέδια καπνοσύριγγος και διαλέγει πολλές ποικιλίες μέχρι να καταλήξει στα είδη καπνού που προτιμάει. Προσωπικά, έπειτα από έξι έτη ως καπνιστής καπνοσύριγγος δεν έχω ολοκληρώσει το ταξίδι μου στα είδη καπνού και ομολογώ πως, παρά το γεγονός ότι έχω καταλήξει σε μερικά είδη, δεν θέλω να τελειώσει.

Ο καπνός είναι πράγματι η ψυχή της καπνοσύριγγος, αυτό που προσφέρει μικρές στιγμές χαλαρότητας και ευεξίας. Μία άρτια κατασκευασμένη και ποιοτική καπνοσύριγγα είναι οπωσδήποτε αναγκαία, ωστόσο ο καπνός είναι αυτός που προσφέρει τη μεγαλύτερη απόλαυση, η καπνοσύριγγα απλώς ενισχύει τα αρώματα και την καπνιστική εμπειρία. Ένας καλός καπνός σε μία μέτρια έως κακή καπνοσύριγγα είναι ασφαλώς προτιμότερος συνδυασμός από έναν κακό καπνό σε μία άριστη καπνοσύριγγα. Γι’ αυτό τον λόγο συνιστώ στους φίλους, καλύτερα να είναι φειδωλοί στις καπνοσύριγγες και γενναιόδωροι στους καπνούς. Βέβαια, όποιος έχει τη δυνατότητα να έχει και τα δύο, ακόμη καλύτερα.

Η επιλογή του καπνού είναι αμιγώς προσωπική υπόθεση και δεν υπάρχει μέτρο ως προς τη γεύση, παρά μόνο ως προς την ποιότητα του καπνού.

Μια από τις πρώτες συγκομιδές καπνών της Αμερικής ήταν καπνός της Virginia. Ξεκίνησε να διαδίδεται αρχικά από την αποικία Jamestown, από τον εισαγόμενο από την Κεντρική Αμερική σπόρο, και εξήχθη αποκλειστικά στην Αγγλία. Το μεγαλύτερο μέρος της ποικιλίας Virginia στεγνώνεται με θερμό αέρα για να συντηρήσει το φωτεινό κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα της και τη λεπτή γλυκύτητα. Οι καλύτεροι καπνοί Virginia σήμερα ωριμάζουν υπό συνθήκες πίεσης και επομένως τους αποκαλούμε ωριμασμένους, έχουν μια λεπτή γλυκύτητα και μια λεπτή φρουτώδη γεύση. Είναι μάλλον αψιοί και ευχάριστοι στον ουρανίσκο, θυμίζοντας ένα ήπιο salsa. Οι καλύτερα ωριμασμένοι είναι φυσικά γλυκοί και καθαροί καπνοί που γεμίζουν το στόμα με τη γεύση τους. Θα παρατηρήσετε μια καμπύλη γεύσης που είναι δεμένη στο άναμα και έπειτα καπνίζεται πλουσιότερα κατά τη διάρκεια. Οι καπνοί της Virginia είναι επίσης σημαντικά συστατικά των αγγλικών μιγμάτων και των αρωματικών μιγμάτων.

Ο Oriental, αυτός ο φυσικά αρωματικός, μεθυστικός καπνός δεν προέρχεται από τη σύγχρονη Ανατολή (η Άπω Ανατολή), αλλά από την παλαία Ανατολή, την Βόρεια Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο και άλλες ανατολικές μεσογειακές χώρες. Ο Oriental, αποκαλούμενος συχνά “τούρκικος” καπνός, έχει μια γεύση που είναι ευγενικά πικάντικη. Χρησιμοποιημένο σε μικρές ποσότητες, δίνει στα “αγγλικά” ή “ασιατικά” μίγματα ένα γλυκό, πικάντικο όμως χαρακτήρα. Το sun-cured ασιατικό φύλλο έχει ένα πράσινο κίτρινο έως χρυσό καφετί χρώμα. Ο ασιατικός καπνός από την Ελλάδα και την Τουρκία είναι απαλά γλυκός και έχει έναν πικάντικο χαρακτήρα με ένα άρωμα που μοιάζει με θυμίαμα.

Ο καπνός της Meryland είναι επεξεργασμένος ελαφριά στον αέρα και εκεί οφείλεται το θαμπό καφετί χρώμα. Είναι μειλίχιο στη γεύση αλλά έχει μια συμπαθητική, ελαφριά σύσταση και υψηλές ιδιότητες καψίματος. Ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Αγγλία. Ο περισσότερος καπνός της Meryland παραδοσιακά εξάγεται στην Ελβετία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Η αποικία της Meryland άσκησε τα πρόσθετα κυρίαρχα δικαιώματα στην εξαγωγή άμεσα στη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες. Ίσως για αυτό οι παραδοσιακοί δανέζικοι και ολλανδικοί καπνοί Cavendish, βασισμένοι στο φύλλο Meryland, έγιναν με το να προσθέσουν τις γλυκαντικές ουσίες εξαρχής, ενώ οι Άγγλοι το βρήκαν εύκολο να πάνε στο πιο “φυσικό” με την φυσικά γλυκιά Virginia.

Ο σημερινός καπνός Burley που όλοι ξέρουν είναι η άσπρη μεταλλαγή του Burley που ανακαλύφθηκε από τον καλλιεργητή καπνών του Οχάιο, George Webb, το 1864. Έχει μια πλούσια σαν με νότες ξηρών καρπών γεύση και ένα ορισμένο γούστο. Ο Burley είναι επεξεργασμένος ελαφρά στον αέρα, με μια καφετιά εμφάνιση και μια θαμπάδα. Οι περισσότεροι Burley, που δεν έχουν ουσιαστικά καμία δικής τους ζάχαρη, αρωματίζονται με γλυκαντικές ουσίες και αυτός ο πλούσιος, με πλήρη γεύση καπνός είναι παραδοσιακά η βάση της πλειοψηφίας των γλυκών αμερικάνικου ύφους μιγμάτων. Όταν καπνίζεται ο Burley ανάβει καλά και απαλά με μια νότα από ξηρούς καρπούς, χωρίς οξύτητα. Εάν είναι καλής ποιότητας και έχει επεξεργαστεί κατάλληλα, θα παράγει μια πλούσια, πλήρη γεύση περίπου σαν γλυκό oatmeal ή granola, με έναν χαρακτήρα καραμέλας που προέρχεται από τις ζυμωμένες ζάχαρες.

Ο latakia είναι sun-cured καπνός που κρεμιέται σε ύψος 5 μέτρων από τον πυκνό καπνό που προκαλεί η φωτιά που προέρχεται από καύση μίγματος ξύλων (βαλανιδιάς, πεύκου, μυρτιάς, κυπαρισσιού) μέχρι να μαυρίσει. Μια διαδικασία που μπορεί να πάρει 2 μήνες. Τα διαφορετικά ξύλα μεταδίδουν τις διαφορετικές γεύσεις. Υπάρχει Latakia από την Κύπρο (πιο σκληρή γεύση) και την Συρία (πιο μαλακή γεύση).

Το Perique είναι ένας βαθιά αρωματικός καπνός με ένα άρωμα κάπου μεταξύ των μαγειρεμένων φρούτων (δαμάσκηνα) και μανιταριών. Όπως ο Latakia, ο Perique είναι ένας φυσικά ζυμωμένος καπνός καρυκευμάτων και, υπό αυτή τη μορφή, χρησιμοποιείται μάλλον λιτά. Το πλούσιο, μαύρο χρώμα και η δερματοειδής σύσταση του διαψεύδουν τη λεπτή γεύση του. Πριν από τη ζύμωση, ο καπνός μουσκεύει στους χυμούς του για 10 μήνες πριν από την περαιτέρω γήρανση. Ο Perique είναι η τρούφα των καπνών, σπάνιος και πολύτιμος για διακριτική χρήση.

Ο Cavendish είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται τόσο ευρέως με τόσες πολλές διαφορετικές αποχρώσεις που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ολόκληρο διαφορετικό άρθρο για τις υποκατηγορίες του. Εν συντομία, ο ολλανδικός Cavendish είναι γενικά ένα μίγμα διαφορετικών συστατικών φύλλων όπως το Burley, η Virginia και ο Meryland, που έχουν αρωματιστεί και έχουν πιεστεί. Οποιοσδήποτε καπνός που έχει αντιμετωπιστεί κατά αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποκαλεστεί Cavendish. Ο όρος “cavendish” επίσης αναφέρεται στην κοπή του που είναι χαρακτηριστική. Ο πιεσμένος καπνός του οποίου τα φύλλα γερνάνε κόβεται στις άκρες και έπειτα αυτές κόβονται στις παχιές ή λεπτές φέτες που αποκαλούμε νιφάδες.

Και, τέλος, οι Black Cavendish που διαμορφώνουν τη βάση πολλών αρωματικών καπνών αμερικάνικου ύφους. Οι μορφές ορισμένων καπνών Burley από το kentucky και το Tennessee, καθώς επίσης και μερικοί σκούροι air-cured καπνοί από την κεντρική Virginia. Το καλύτερο έχει μια γεύση καραμέλας, που σου θυμίζει σιρόπι. Γενικά είναι γλυκός, με γεύση γεμάτη που όμως μένει στο ουρανίσκο παρόμοια με ψημένα murshmallows.

Οι καπνοί για καπνοσύριγγα είναι μίγμα των παραπάνω βασικών τύπων καπνού και υπάρχουν άπειρες δυνατότητες μίξης. Οι συσκευασίες καπνού που πωλούνται είναι χαρμάνια των παραπάνω ποικιλιών καπνού, πολλοί δε έμπειροι χρήστες προμηθεύονται βασικούς τύπους καπνών και δημιουργούν αποκλειστικά δικά τους χαρμάνια.

Frank B. MayerΈνα ιστολόγιο με όλες τις πληροφορίες και με πολύτιμες συμβουλές σχετικά με το κάπνισμα καπνοσύριγγος: http://pipe-smoke.blogspot.gr/